Wij doen mee met de Jotihunt

Weekendkamp Welpen Jongens maart 2015

De welpen jongens hebben een leuk kamp gehad. Goochelaar Magic Maurits zou optreden maar hij kon er helemaal niks van. Toen hebben de jongens zelf trucs geleerd en een goochelshow voor alle ouders gegeven. 

> Bekijk de foto's

Gepubliceerd op 23-03-2015

Kom popcorn poffen op 14 maart

Op zaterdag 14 maart organiseert Scouting Doesburg een gratis activiteit voor alle kinderen die houden van kampvuur, poffen, gezelligheid en natuurlijk iets lekkers!

Tussen 11:00 uur en 15:00 uur kan je popcorn komen poffen bij de driesprong in de stad. (meipoorstaat, koepoortstraat en de kerkstraat)

Dus kom langs en neem je zusje, broertje en vrienden mee en bak je eigen popcorn op een echt kampvuur!!

- scout-it-out-2015.jpg

Gepubliceerd op 06-03-2015

Welpen Jongens maken muziek

De Welpen Jongens hebben zelf muziekinstrumenten gemaakt en er een liedje mee gespeelt. Bekijk en beluister het resultaat:

Gepubliceerd op 09-02-2015

Escape Room bij de Stam

De stam is dit jaar weer begonnen met een spannende opkomst. Toen ze aankwamen was de poort op slot met een ander slot. De sleutel hiervoor kon gevonden worden na het oplossen van een cryptische omschrijving.  Daarna konden ze helaas het gebouw nog niet in. Na het kapot hakken van een houten kistje werd de sleutel van de Knoop gevonden. Daar bleek dat Plexat op slot zat en het een Escape Room opkomst was. Om bij de juiste sleutel te komen moesten allerlei hints en codes worden opgelost en sleutels worden gevonden. Telkens waren de gevonden sleutels van andere sloten en niet van Plexat. Na twee uur en een kwartier met een vervelend muziekje en een aflopende timer waren alle puzzels opgelost en kon er eindelijk een biertje worden gedronken.

> Bekijk de foto's

Gepubliceerd op 28-01-2015

Welpendropping 2014

Op 31 oktober was het zover. Geen halloween, maar welpendropping. Voor veel jongens was het de eerste keer, en daarom al spannend genoeg. Maar gelukkig durfde bijna iedereen de uitdaging aan.

Het was dan ook een drukte van belang in de slaapzaal zodat iedereen zijn bedje kon neerleggen om na de dropping lekker te kunnen slapen. Daarna werden vier groepen gemaakt. Elke groep kreeg en eigen leiding mee (soms zelfs wel twee) en drinken en lekkers voor onderweg.

Het wegrijden naar de dropplek was al spannend. De welpen kregen een blinddoek om zodat ze niet wisten waar we heen gingen. Na drie rondjes om de rotonde en een kleine omweg, kwamen we aan bij de dropplek bij Wielbergen. Gelukkig heeft Doesburg een hoge kerktoren waardoor de kinderen zo weer wisten waar ze heen moesten. Ze hadden alleen één moeilijke opdracht onderweg: niet gezien worden door de spotters.

De groepen gingen op weg. Sommige door het weiland, andere via slootkanten, bosjes en struiken om maar niet gezien te worden door de fietsers en auto’s van scouting die rondreden om ze te vinden. Als je gevonden was kreeg je een strafpunt. Wie aan het eind het minst gezien was, had gewonnen.

De dropping was erg leuk.
Het was spannend en leuk om door de weilanden te lopen.
Door het maïsveld was minder leuk.
Lekker laat naar bed gegaan.
Groetjes Bram

Voor sommige groepen was het een hele opgave om niet gezien te worden, andere groepen waren zo snel terug op het clubgebouw dat ze bijna niet gespot zijn. De ene groep lag in de brandnetels, de andere tussen de bramen. De ene groep ging via Angerlo, de andere via Beinum. Sommige groepen zijn de brug over de Oude IJssel over gesmokkeld, andere hebben de brug naar het zwembad genomen en hebben onderweg zingende paddestoelen nagedaan. Maar het belangrijkste: elke groep beleefde zijn eigen avonturen en veel plezier onderweg.

Ik vindt het kamp erg leuk geweest.
De dropping was erg gaaf en spannend en ook cool.
We kwamen heel laat terug.
Ik was erg moe, en de nacht was ook erg spannend en cool. :)
Groetjes Gijs

Terug op het clubgebouw lekkere chocomelk en broodjes worst gehad en daarna lekker gaan slapen om ’s ochtends op te staan met ochtendgym van Hathi. Een lux ontbijt met lekkere broodjes als afsluiten. Kortom een geslaagd kamp. Iedereen, meehelpende ouders, medeleiding, explorers en natuurlijk welpen, BEDANKT!

> Bekijk de foto's

Gepubliceerd op 03-12-2014

De Hoge Linie

Wat is er nou leuker dan ergens heen gaan, waar je normaal niet mag komen? De bevers, welpen jongens en welpen meiden mochten dat op zaterdag 25 oktober.

'S ochtends kwam boswachter Dirk van Staatsbosbeheer om een rondleiding over De Hoge Linie te geven. Hij vroeg de kinderen of ze de gewone route of de uitdagende route wilden. Uiteraard koos iedereen voor de uitdagende route. Dit bleek een spannend paadje te zijn tussen allemaal braamstruiken door. In deze braamstuiken maken vogels hun nesten, zodat roofdieren hier moeilijker bij kunnen. Iedereen hielp elkaar bij de steile en gladden stukken en er werd gerent om wie het eerst op de hoge berg was. De kinderen hadden veel vragen over alles wat ze tegenkwamen. Gelukkig had Dirk op veel vragen een antwoord en heeft hij veel verteld over vroeger.

Gepubliceerd op 28-10-2014

Verbouwing 'De Knoop'

Ons clubgebouw krijgt deze zomer een nieuw jasje. Deze maand wordt de gehele buitenkant van clubgebouw ‘de Knoop’ gerenoveerd zodat alle werkzaamheden voor het begin van het nieuwe seizoen afgerond zijn.

De laatste grote verbouwing van ‘de Knoop’ is ruim tien jaar geleden nadat het deels was afgebrand. De houten buitenkant van het gebouw is nu nodig aan vervanging toe. Een dergelijke verbouwing kost veel geld. De afgelopen tijd hebben onze leden dan ook veel acties gedaan om geld in te zamelen. Daarnaast hebben we subsidie van het Rabobank-Coöperatiefonds gekregen en ook een bijdrage van de Dekamarkt Wensmuntenactie.

Door al dit harde werk, sponsoring en de steun van Aannemersbedrijf Ebbers uit Giesbeek kan de verbouwing deze zomer plaatsvinden. Twee weekenden werken ouders en vrijwilligers hard om de oude planken te verwijderen en de kozijnen te schilderen. Vervolgens zal eind augustus de aannemer de buitenkant bedekken met speciaal hout zodat de buitenkant van ‘de Knoop’ weer klaar is voor de komende 15 tot 20 jaar.

Tijdens een van de eerste opkomsten van het nieuwe seizoen zal er een kleine heropening zijn met de kinderen en hun ouders.

Gepubliceerd op 20-08-2014

Weekendkamp Welpen Jongens 2014

De welpen jongens hebben van op 22 en 23 maart een weekendkampje gehad op de Knoop. Het ze hebben veel leuke dingen gedaan. Ze hebben gezocht naar sporen van dieren en hier een gipsafdruk van gemaakt en insecten verzameld in een potje. 's Avonds mochten ze hun eigen eten koken, nasi. Iedereen heeft goed geholpen dus ze hebben lekker gegeten. Toen moesten de bedden opgemaakt worden. Ze moesten ook hun nette kleren aantrekken. Dat was wel wat vreemd op scouting, daar mag je toch juist altijd vies worden? Toen iedereen omgekleed was kregen ze in de hal een lekkere cocktail en mochten ze het casino in. Daar hebben ze allerlei leuke spellen gedaan en munten verdient, of verloren! Uiteindelijk was er gelukkig voor iedereen een mooie prijs. Helaas moest er daarna geslapen worden. Na een korte nacht hebben ze nog ontbeten en alles weer opgeruimd. Toen kwamen alle papa's en mama's iedereen weer ophalen. Het was een zeer gezellig kamp en een mooie oefening voor het zomerkamp. Dan hoopt de leiding dat er weer zoveel kinderen meegaan!

> Bekijk de foto's

Gepubliceerd op 03-04-2014

Scouting Doesburg houdt flessenactie

Op zaterdagochtend 16 november gaan scouts van Isala Groep Scouting Doesburg langs Doesburgse deuren om statiegeldflessen in te zamelen.

 

Tussen 10.00 uur en 12.00 uur gaan alle leden van de vereniging de deuren langs. In groepen verspreiden zij zich over de verschillende wijken, om in 2 uur tijd zoveel mogelijk huizen langs te gaan.

In verband met de veiligheid, nemen de scouts geen flesjes van glas mee. De DEKA-markt op de Beinum is bereid gevonden om de ingezamelde flessen in ontvangst te nemen in ruil voor het statiegeld.

 

Bent u niet thuis?

Bent u op zaterdagochtend 16 november niet thuis, maar wilt u Scouting Doesburg wel steunen? Leg uw plastic statiegeldflessen dan bij de voordeur, de scouts nemen ze graag mee!

 

Opbrengst

De opbrengst van deze inzamelingsactie wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw spelmateriaal en voor het organiseren van uitdagende activiteiten.

 

Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Gepubliceerd op 08-11-2013

Kids Survival Day op 15 juni

Durf jij de uitdaging aan?

Zaterdag 15 juni organiseert Isala Groep Scouting Doesburg weer een Kids Survival Day. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen hun grenzen verleggen op het survivalparcours dat bestaat uit touwbruggen, een hindernisbaan, een oversteek met een vlot en nog veel meer!

De inschrijving begint om 13.30 en om 14.00 uur gaat het programma van start. In kleine groepjes wordt er onder begeleiding van oudere scouts een parcours afgelegd. De dag eindigt rond 16.30 uur. Deelname aan de Kids Survival Day kost 1 euro.

De Kids Survival Day wordt ieder jaar door Scouting Doesburg georganiseerd. De dag is niet alleen voor scouts, en dat is een bewuste keuze. Het is een perfecte manier om andere kinderen kennis te laten maken met scouting!

- Touwbrug4-400-400.jpg

De reguliere opkomsten van de Bevers en Welpen gaan zaterdagochtend 15 juni niet door. Zij zijn in de middag natuurlijk welkom om te komen survivalen, deelname is voor hen gratis. De Padvindsters en Verkenners helpen de hele dag bij de activiteiten van de Kids Survival Day.

Gepubliceerd op 23-05-2013

Padvindsters winnen Regionale Scouting Wedstrijden

Tijdens de RSW (Regionale Scouting Wedstrijden) van 12 tot en met 14 april hebben de padvindsters (meiden van 11 t/m 15 jaar) van Isala Groep Scouting Doesburg de eerste plaats behaald.

De zeven meiden hebben gestreden tegen 14 andere patrouilles (groepjes) uit de regio. Tijdens dit weekend was het thema Expeditie Prehistorie. De kleding, maaltijd en de kampaankleding werden aan dit thema aangepast. Daarnaast werd er gelet op het beheersen van de scoutingtechnieken, hygiëne, originaliteit en vooral de samenwerking.

Na een vermoeiend weekend vol enthousiasme, spanning en gezelligheid kregen de Doesburgse padvindsters waar ze zo hard voor hadden gewerkt; de eerste prijs die toegang geeft tot de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW). Deze zijn in het Pinksterweekend van 18 tot en met 20 mei  en vinden plaats in Baarn.

- padvindstersRSW-250-400.jpg

Foto v.l.n.r. Laura, Maureen, Lianne, Dara, Jessica, Simone, Jonne.

Naast veel felicitaties en een cadeau van de organisatie, kregen de padvindsters ook het wisselschild mee naar huis. Deze kan opgehangen in Clubgebouw De Knoop, waar het schild in 2011 ook al hing. De Doesburgse verkenners (jongens) deden met 2 patrouilles ook mee aan de Regionale Scouting Wedstrijden, zij werden negende en tiende.

Gepubliceerd op 14-04-2013

De Knoop is weer schoon!

Ondanks dat het eind maart kouder is dan ooit, De Knoop was toe aan een grondige voorjaarsschoonmaak! De scouts waren met een aantal leiding in de stad broodjes aan het bakken, dus was er rust en ruimte op ons clubgebouw om eens flink te poetsen.

Met de overige leiding en een aantal ouders hebben we alle lokalen lekker gesopt en de keuken en badkamer hebben een grote beurt gehad. Ook het houthok (buiten) is flink uitgemest. Zo kunnen we als het lekkere weer begint  fijn bij alle spullen om bijvoorbeeld een vlot of een hindernisbaan te maken.

Naast dat het een erg nuttige dag was, was het ook nog erg gezellig. Ouders: bedankt voor jullie hulp!

Gepubliceerd op 24-03-2013

Baden Powell dag 2013

GEFELICITEERD! Baden Powell was jarig en dat gingen wij op 23 februari vieren met een super leuke vossenjacht voor alle kinderen van Isala groep scouting Doesburg. Alle kinderen hadden 50 cent of meer mee gebracht en hun bord, mok en bestek. Gezamenlijk hebben we deze dag geopend en al snel gingen de kinderen in groepjes op pad richting de stad waar de vossenjacht plaats zou vinden. Dit jaar was het thema van de vossenjacht: ‘Letters’. De vossen, de padvindsters en verkenners, hadden een letter gekozen en hingen, plakten en trokken dingen aan die begonnen met de letter die ze gekozen hadden. Bijvoorbeeld bij de letter ‘P’ hadden ze een Pyjamabroek, een Paarse Pet, Pizza enz. Ook waren er 2 zwarte vossen met de letter ‘X’. Bij deze vossen kon je maar beter uit de buurt blijven, want als iemand van je groepje door hen getikt werd stelden ze een vraag. De Welpen moesten bijvoorbeeld zo snel mogelijk 5 voorwerpen noemen met een bepaalde letter en de Bevers moesten langer ‘Aaaaaaaaaaaa’ zeggen dan dat de vossen dat konden. Wanneer je dit goed deed mocht je doorlopen, maar ging het volgens de vossen niet goed genoeg dan zette zij een ‘X’ door de stempel van de laatste vos die je had gevonden en moest je deze dus opnieuw gaan zoeken! Ondertussen werden er op de Knoop voorbereidingen getroffen voor de lunch door de overige padvindsters en verkenners. Ook probeerden zij het gezellig te maken in het bever lokaal zodat we met zijn alle konden genieten van het eten dat ze klaar aan het maken waren. Het was erg koud buiten, dus toen de kinderen terug kwamen waren ze erg blij met een lekkere kop warme soep en TWEE heerlijke broodjes knakworst. Alle kinderen zaten samen lekker te smullen in het beverlokaal terwijl ze weer een beetje warm werden en nog naspraken over al het leuks wat er tijdens de vossenjacht was gebeurd. Nu bleef de vraag alleen nog, hoe veel geld hadden de kinderen gegeven? Ze hadden maar liefst €63,05 meegebracht! Dit bedrag is inmiddels overgemaakt naar het Jeugdsportfonds. Ondanks de kou was het een super gezellige en geslaagde middag geworden. Zijn jullie er volgend jaar weer bij?

Bekijk de foto's

Gepubliceerd op 11-03-2013

Winterhike met scouts Sweder van Voorst

- winterhike2013.jpgIn het weekend van 2 op 3 maart hebben de verkenners en padvindsters mogen deelnemen aan de winterhike van Scouting Sweder van Voorst (uit Hummelo). De reden dat zij ons hadden uitgenodigd was het verzoek vanuit hun scouts om eens iets samen te doen met de padvindsters/verkenners uit Doesburg, want daar hadden ze afgelopen jaar veel lol mee gehad tijdens de RSW en LSW. Dit werd door onze scouts en leiding positief ontvangen en we zijn de samenwerking gestart. De Sweder van Voorst heeft al meerdere jaren ervaring met winterhikes en heeft de route uitgezet en zorg gedragen voor de overnachting en maaltijden. De leiding van Isala heeft een aantal posten en het avondprogramma voor haar rekening genomen. 

Het startpunt van de hike was in Winterswijk (hoe kan het ook anders voor een WINTERhike, in WINTERswijk lagen zelfs nog wat hoopjes sneeuw). De scouts van Sweder v Voorst arriveerden als eerste en vroegen zich af waar de scouts uit Doesburg bleven. Toen ook die om 09:30 uur arriveerden werd er door een aantal direct contact gezocht met de scouts van de andere groep. Een eerste gemengde patrouille was dan ook snel gevormd. Voor een aantal andere was het eerst nog wat onwennig, maar na wat stimulatie vanuit de leiding werden er ook een 2e en 3e gemengde patrouille gevormd. Na de groepsfoto’s, een uitleg en het uitreiken van de route, kompas, kaarthoekmeter en een rouw ei (die de hele hike heel moest blijven) mochten de patrouilles om de 10 minuten vertrekken. Het was leuk om te zien hoe de scouts (net als de leiding) de samenwerking opzocht en elkaar al snel beter leerde kennen. Eén van de patrouilles had het al zo gezellig dat ze eigenlijk geen tijd hadden om te starten met de hike. De gezelligheid heeft er onderweg ook vast voor gezorgd dat er hier en daar een verkeerde afslag werd genomen. Al bij de eerste post bleek het saamhorigheidsgevoel van de scouts erg groot; ze kwamen als 1 grote groep aan. De leiding heeft meerdere pogingen gedaan de patrouilles weer apart te laten vertrekken en de hike te laten lopen, maar de aantrekkingskracht tot elkaar bleek te groot, want de patrouilles bleven op elkaar wachten zodra ze de bocht weer om waren. Zoals ze zelf zeiden: “we lopen niet als één groep, maar we lopen toevallig op hetzelfde stuk”. De leiding zelf was hierin overigens niet heel anders, want ook zij stonden steeds weer gezamenlijk op de posten om de spellen met de scouts te spelen of om de scouts te voorzien van een lekkere kop soep (met ballen). Ook de patrouille die tijdens hun omweg heel toevallig door de McDonalds heen kwam kon een kop soep goed waarderen, want even iets warms is tijdens een winterhike altijd welkom.

Na een tocht van ongeveer 18 kilometer (en voor een aantal iets meer) kwamen de scouts aan bij hun overnachtingsplaats in Lievelde. Ze vonden het scoutinggebouw van de groep uit Lichtenvoorde meer op een villa lijken en kwamen dan ook met een grote ‘wow!’ en zucht van opluchting binnen waar ze hun rugzakken eindelijk konden laten vallen en waar de schoenen uit mochten. Na het bewonderen van hun verblijf en het neerleggen van hun matje en slaapzak kon iedereen aanschuiven voor een heerlijke keuzemaaltijd; boerenkool met worst of spaghetti bolognese. Of natuurlijk een combinatie van macaroni met worst of boerenkool met een bolognesesaus. Na het toetje en de afwas was er even een vrij moment die door veel scouts werd benut om verder te gaan waar ze met de hike mee waren gestart: lol hebben met elkaar. Tijdens het avondspel werd er enthousiast meegedaan bij de spellen die varieerde van een kennismakingsspel waarbij je je stoeltje moest veroveren tot een spel in teams waarbij bekende personen moesten worden beschreven en uitgebeeld. Ook de leiding leverde een team aan. Ze hebben hard hun best gedaan, maar één van de teams met scouts ging er met de overwinning vandoor. Daarna werd nog een andere winnaar uitgeroepen voor de patrouille die de foto-opdracht tijdens de hike het beste had gedaan. Zij kregen ieder een muismat met een 3D-afbeelding als prijsje. Omdat niemand nog zin had om naar bed te gaan heeft een deel een nachtelijke tocht naar de uitkijktoren gemaakt terwijl de andere helft meerdere potjes ‘Weerwolven van Wakkerdam’ heeft gespeeld. De scouts die terug kwamen van de uitkijktoren deden nog een paar rondes mee en daarna was het dan toch echt tijd om de slaapzakken op te zoeken.

 

De volgende ochtend werd gestart met een gezamenlijk ontbijt en het maken van lunchpakketjes voor die middag. Na het opruimen was het nog niet direct tijd om te vertrekken. Iedereen was wat duf en hing wat rond. Maar daar kwam snel verandering in na een spontaan potje Levend Twister. Hoe dit werkt? Nou iemand roept: “rechter hand op rood!” Waarna de leiding van Isala (die het spel al kende) snel hun rechterhand op een rood uniform van iemand legden. Een aantal scouts die het snel door hadden gingen direct meedoen en na een aantal keer “linker hand op blauw, rechter voet op bruin en voorhoofd op glas” deden vrijwel alle scouts en leiding zeer actief mee. Ze waren zo fanatiek dat ze massaal over de pas gedweilde vloer renden en op sokken naar buiten gingen.

Iedereen zat vervolgens weer vol energie en maakte zich klaar om te vertrekken voor dag 2 van de hike. Nadat ze per patrouille een audiobestand hadden ontvangen waarop een deel van de route was ingesproken konden ze om beurten vertrekken richting Groenlo; de eindbestemming die nog ongeveer 7 kilometer lopen was. Ook deze dag was het onvermijdelijk dat de patrouilles samen gingen lopen en testte de leiding tijdens het wachten op de scouts de spellen op de posten vast uit. Aangekomen bij het eindpunt op een parkeerplaats in Groenlo was er nog een kort spel en gingen een aantal scouts op WC-expeditie. De rugzakken konden weer af en het laatste snoep werd opgegeten. Het laatste beetje energie dat aan het eind van de winterhike nog over was werd vol overgave nog even in een potje levend twister gestopt. Na een afsluiting met een applaus voor de scouts voor hun prestatie, inzet en gezelligheid onderling en een applaus voor de leiding als initiatief vanuit de scouts kon iedereen zijn bagage inladen bij de ouders.

Moe maar erg voldaan en met een geweldige ervaring rijker konden alle scouts en leiding naar huis. Bij de leiding werd afgesloten met de vraag: “Volgend jaar weer?!”, waarop een volmondig: “zeker weten!” volgde. Dus, wordt vervolgd….

Nieuwsgierig naar foto’s van de winterhike? Deze staan in het fotoalbum.

Gepubliceerd op 11-03-2013

Kom broodjes bakken bij Scouting Doesburg!

Op zaterdag 16 maart is het Nationale Scoutingdag. Isala Groep Scouting Doesburg nodigt alle kinderen van 4 t/m 12 jaar uit om een broodje te komen bakken op de driesprong (kruising Ooipoortstraat, Meipoortstraat, Kerkstraat) in de stad.

Kinderen zijn welkom om op zaterdag 16 maart tussen 10.00 uur en 13.30 uur gratis een broodje te komen bakken. Onder begeleiding van oudere scouts en scoutingleiding bakken de kinderen een broodje boven echt vuur. Als het broodje klaar is wordt deze gevuld met hagelslag, jam of suiker. Bij het opeten van het broodje krijgen kinderen een bekertje ranja.

De reguliere opkomsten van de Bevers, Kabouters en Welpen gaan deze ochtend niet door. De Padvindsters en Verkenners helpen bij het bakken van de broodjes.

Over Isala Groep Scouting Doesburg

Als je meer wilt weten over Scouting Doesburg kun je bij het broodjes bakken vragen stellen aan de aanwezige leiding of scouts. Kun je niet komen, maar wil je toch graag meer weten? Neem dan eens een kijkje op onze website www.scoutingdoesburg.nl of kom op een zaterdagmorgen eens langs op ons Clubhuis De Knoop aan de Panovenweg 1.

Gepubliceerd op 06-03-2013

Scouting Doesburg collecteert voor Jantje Beton

Van 4 t/m 9 maart is het landelijke collecteweek voor Jantje Beton. In het grootste deel van Doesburg loopt Isala Groep Scouting Doesburg de collecteronde. In het Noordelijk Molenveld loopt de eigen buurtvereniging langs de deuren.

Jantje Beton

Jantje Beton zorgt ervoor dat kinderen op een veilige, vrije en avontuurlijke manier kunnen spelen. Deze visie sluit goed aan bij het gedachtegoed van Scouting Doesburg.

Win-Win

Collecteren voor Jantje Beton is een win-winsituatie voor de stichting en de collecterende verenigingen. 50% van de opbrengsten gaan naar Jantje Beton. De andere helft van de collecteopbrengst gaat naar vereniging, in dit geval Scouting Doesburg. Scouting kan deze opbrengsten gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe (buiten)speelmaterialen.

Bedankt!

Isala Groep Scouting Doesburg wilt u, mede namens Jantje Beton en de Buurtvereniging Noordelijk Molenveld hartelijk danken voor uw gift.

Gepubliceerd op 06-03-2013

Kerstmarkt 2012

Op 22 december hebben we een geslaagde kerstmarkt gehad. Ondanks dat het regende waren er veel mensen gekomen. Er werden zelfgemaakte knutsels gekocht, spullen werden geveild en er werd lekker gegeten en gedronken. Deze gezellige middag heeft een winst van 469,71 euro opgeleverd voor Scouting Doesburg. Bedankt allemaal voor jullie komst en bijdrage!

Het tweede weekend van januari beginnen alle opkomsten weer. We wensen iedereen een gezellig, spannend en uitdagend 2013!

Gepubliceerd op 08-01-2013

Kerstmarkt op 22 december

Isala Groep Scouting Doesburg organiseert op zaterdag 22 december een kerstmarkt. De kerstmarkt is leuk voor jong en oud. Er zijn niet alleen leuke dingen te koop, maar er is ook van alles te doen.

Om de drie jaar organiseert Scouting Doesburg een kerstmarkt. Niet alleen voor scouts en hun familie, maar voor iedereen die het leuk vindt om te komen. Er zijn verschillende kraampjes waar leuke kerstspullen te koop zijn.

Daarnaast kunnen bezoekers van de kerstmarkt appels poffen bij een lekker warm vuurtje, zijn er vers gebakken oliebollen en warme chocolademelk te koop en kan er mee gespeeld worden met een prijzenbingo.

De kerstmarkt is op zaterdag 22 december van 16.00 tot 18.00 uur. Kort, maar krachtig en vooral gezellig. De kerstmarkt is in en om het scoutingclubgebouw ‘De Knoop’ aan de Panovenweg 1 in Doesburg.

De opbrengsten van de kerstmarkt zijn ten behoeve van het onderhoud van het scoutingclubgebouw.

Gepubliceerd op 12-12-2012

Verslag Kaderweekend Padvindsters 2012

Een verslag van Simone (APL Zwaluwen)

Toen we op de Knoop aankwamen gingen we eerst openen. Daarna gingen we naar binnen en kregen we te horen wat we gingen doen: er waren Jessica, Merel, Femke en Marysa hadden nog geen fluitenkoord en zij gingen er een maken. Lianne, Renée, Gerdien en Marijke gingen hun helpen. Toen gingen Laura, Dara, Jonne, Maureen en ik mee met Tineke naar het Welpen-meidenlokaal. Wij kregen te horen dat we van een aantal kartonnen platen een vliegtuig moesten maken waar we zelf in konden. Het hoefde niet zo’n vliegtuig te zijn waarin je echt kon zitten en dat je jezelf vooruit reed. Het was ook goed als je allemaal een deel vasthield en dan met z’n allen ging lopen. We hadden besloten dat iedereen 2 platen voor zichzelf maakt en dan nieten we die aan elkaar. Een voorkant hadden we al want op sommige was al iets geschilderd en er was één plaat waarop de voorkant van een helikopter stond. Dara maakte geen 2 platen voor zichzelf maar zij maakte de vleugels en de achterkant. Toen iedereen daarmee klaar was gingen we het aan elkaar nieten. Maar dat ging moeilijker dan we dachten want nog niet alle verf was droog en we hadden op dat moment eigenlijk al klaar moeten zijn. Maar uiteindelijk is het toch gelukt. Toen moesten we opruimen en sluiten.

Toen we weer terug in ons eigen lokaal terugwaren kregen we te horen wat waren en wat we gingen doen: we waren ontdekkingsreizigers en we gingen de wereld ontdekken. Het clubgebouw is de aarde en wij moesten dus net zoveel rondjes om de aarde vliegen totdat we mensen tegenkwamen. Maar wij hadden begrepen dat we één rondje moesten vliegen en dan moesten wachten op de mensen. Dus wij hadden één rondje gevlogen en toen moesten was ons vliegtuig uit elkaar gevallen maar we hadden geen zin om hem weer te maken dus wachtten we ongeveer 2 minuten wachten en toen kwamen Tineke, Marijke en Gerdien in een cowboypakje vanachter het clubgebouw naar ons toe. Renée had een kussen onder haar buik (haar buik was zo dik van alle hamburgers). Toen we naar binnen gingen vroegen ze of we honger hadden. Wij hadden we honger maar ze vroegen wat we wilden eten. Wij dachten aan de Mac Donalds en dat zeiden we ook. Toen zeiden ze: ‘Oké, dan gaan we onze eigen hamburger maken!’ Dus iedereen mocht een hamburger kiezen en we kozen allemaal een BigMac. Maar toen één van ons de broodjes wilde opensnijden kwamen we erachter dat de broodjes en de paprika waren aangevreten door muizen… Dus daarom gingen Renée en Maureen naar de spar. Alleen toen ze bij de spar aankwamen was die dicht en moesten ze naar de Albert Heijn. Toen ze terugkwamen was alles al ongeveer klaar en konden we eten. Het was super lekker. Maar toen kwam het minder leuke bericht: het opruimen en afwassen. Toen ging ik afwassen en Laura en Maureen droogde af. Terwijl wij afwasten, deden Jonne en Dara een poging om ons vliegtuig weer heel te maken. Het was ze aardig gelukt dus konden we weer verder vliegen.

Toen we een rondje hadden gevlogen, stonden ze ons op te wachten in zomerjurkjes in felle kleuren. We waren in Afrika aangekomen. We moesten een tipi pionieren in het lokaal van de Welpen-Meiden waar we net onze bedden hadden neergelegd. Maar hij kon niet te hoog worden want het plafond daar was best wel laag. Dus toen we eindelijk de goeden palen hadden meegenomen gingen we pionieren. Dat kon je niet met z’n allen tegelijk doen dus wisselden we af. Toen we de tipi goed hadden gepionierd en heel goed hadden aangetrokken (want we moesten er ’s nachts onder slapen) gingen we hem opzetten. Maar dat was niet zo makkelijk als op een grasveld want de vloer is daar heel glad dus we moesten hele zware blokken halen uit het houthok en die achter de palen zetten. Soms was dat nóg niet genoeg en moest er iemand achter blijven staan. Terwijl de leiding de dwarsbalkjes vasthield, pionierden wij ze vast aan de tipi. Toen die klaar was moesten we nog even de touwen opsjorren en opruimen en toen konden we weer verder vliegen.

Nou ja, verder VLIEGEN kon je het niet echt meer noemen. Ieder pakte zijn eigen 2 delen die zij had geschilderd en we gingen gewoon rennen en die 2 delen dienden als vleugels. Toen iedereen één rondje had gevlogen gooiden we al onze delen op een stapel en gingen we op de grond liggen: ons vliegtuig was gecrasht. We lagen daar een tijdje en toen kwamen ze eraan. We hoorden allerlei talen: Duits, Frans, Russisch en Engels. We waren dus in Europa. Toen we onze ogen open deden zagen we Renée heel modern gekleed met allerlei Engelse vlaggen, Marijke in een skipak, dus zij was Oostenrijk, Tineke in een typische franse outfit en Gerdien had een bonte jas aan en een bonte muts op dus Rusland. Ze hadden een beetje ruzie met elkaar over wat wij nou waren. Net als in Europa: altijd is er wel iets niet goed. Toen gingen we naar het beverlokaal. We kregen te horen dat er soms in de patrouille ook wel eens iemand niet wil meewerken. Dus Marijke had allemaal kaartjes en daarop stonden allerlei situaties waarin wij, als PL of APL, soms ook wel kunnen belanden. Dus er waren situaties die we met z’n allen deden. Maar er waren ook 1 op 1 situaties. Dat was erg grappig en leerzaam. We kregen toen limonade en toen gingen we weer weg uit Europa.

We konden niet meer vliegen dus pakte iedereen 2 stoelen uit het houthok en zette aan weerszijden haar 2 delen neer. Zo hadden we toch nog een soort vliegtuig. Nadat een paar van ons er een foto van hadden gemaakt kwam de leiding naar buiten in mooie zijden jurkjes. We waren in Azië aangekomen. In Azië gingen we avondeten. Wat is nou typisch Aziatisch? Wokken!!! Tineke had een soort gourmetset meegenomen maar dan met wokpannetjes. Terwijl wij in de keuken alle groente sneden en klaarmaakte, maakte de leiding het lokaal en de wok set klaar. Het eten was erg lekker en erg gezellig. Maar aan al die gezellig kwam op een gegeven moment ook een einde. Wij moesten eerst alles naar de keuken brengen en dan mochten we pas gaan opruimen zodat de leiding in het lokaal weer het volgende werelddeel kon klaarleggen. We hoefden niet meer te vliegen dus zodra we klaar waren met de afwas (die trouwens heel lang duurde, want er waren heel veel kleine kommetjes), mochten we aankloppen op de deur van ons lokaal.

Tineke, de godin van de lucht, deed open. Ze was erg mooi gekleed. Toen we om ons heen keken zagen we Gerdien, godin van het vuur, in het rood gekleed, Marijke, godin van de aarde, in het bruin en Renée, godin van het water, in het blauw. Er lagen allerlei tegels op de vloer met rare woorden erop, bijvoorbeeld: de Dwazenlandsplaats of de Tempel van de maan. We mochten op de tafels gaan zitten. We kregen te horen dat we in Oceanië waren beland. Zoals we wel wisten bestaat dat uit een aantal eilanden die allemaal al waren ontdekt… behalve één: Het verboden eiland. Er waren al verschillende mensen geweest die het eiland hadden geprobeerd te veroveren. Maar zij waren te laat. Wij moesten een spel spelen. Tijdens dat spel zouden wij 4 schatten krijgen van de 4 godinnen krijgen. Als je alle 4 de schatten had verovert had je het eiland in je macht… er is alleen één opstakel: het eiland zinkt steeds sneller!!! Maar wij zijn scouts en dus gingen wij de strijd aan. De eerste keer hadden we het net verloren maar wij wilden revanche en de tweede keer is het ons gelukt!!! Daarna hadden we zin in nog een keer maar dat mocht niet we konden wel een ander spel doen. Iedereen trok andere kleren aan en/of ging even naar de wc. Bij het andere spel hoefde je niks te doen. Het heet Black Stories, het is een klein doosje en daarin zitten alle kaarten. Je had een ‘verteller’ die las het stukje voor dat op de voorkant stond bijvoorbeeld: ‘Een man sprong uit een groot voertuig en bracht zichzelf om het leven.’ Op de achterkant van het kaartje stond het hele verhaal. Dat wist alleen de verteller. De andere moeten dan door middel van ja- en nee-vragen te stellen. Sommige waren erg moeilijk maar sommige waren ook zo geraden. De oplossing van deze is: ‘Zijn kinderen speelde verstoppertje in het maïsveld dat de man net met zijn combine aan het oogsten was. Hij vond het zo erg dat hij zelf ook in de messen sprong.’ Dat deden we erg lang en het was ook erg leuk! Daarna gingen we nog een ander spel doen want dat wilden wijzelf heel graag maar de leiding had eigenlijk niet zo’n zin meer maar het is ons toen toch gelukt om ze over te halen. Dat spel is Weerwolven van Wakkerdam. Dan krijgt iedereen een kaartje waarop staat was zij is en/of wat haar speciale gave is. We zijn met z’n allen het dorpje Wakkerdam. Maar er is een weerwolvenplaag. ’s Nachts als iedereen slaapt worden de weerwolven wakker en eten zij een van de dorpsbewoners op daarna (en soms daarvoor) worden de burgers met speciale gaven. Als iedereen weer wakker wordt vertelt de spelleider wie vermoord is. Dan gaat iedereen stemmen op wie er voor deze gruwelijke moord aan de galg gehangen moet worden. Er blijven dus steeds minder mensen over. Uiteindelijk blijft er dus nog één over. Als dit een burger is dan hebben de burgers gewonnen maar als dit een weerwolf is hebben de weerwolven gewonnen. Dit hebben we een paar keer gedaan. Toen iedereen ook wel moe was geworden gingen we slapen onder onze mooie tipi…

We mochten lang uitslapen en om een uur of 10 kwam Tineke ons halen: we gingen ontbijten!!! Dat was voor mij erg goed nieuws want ik was al een tijdje wakker en ik had reuzehonger!!! Iedereen stond langzaam maar zeker op en ruimde haar spullen op. We mochten eerst gaan eten een daarna konden we de rest van onze spullen opruimen en onze tipi naar beneden halen. Toen hoefden we alleen nog maar te corveeën en toen konden we naar huis. Het was een zeer geslaagd kaderweekend!!!

Simone (APL Zwaluwen)

Bekijk ook de foto's van het Kaderweekend

Gepubliceerd op 12-11-2012

Kids Survival Day op DoesburgTV

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Kids Survival Day plaats. DoesburgTV was er bij en maakte een verslag.

Gepubliceerd op 25-06-2012